Advertisement
Advertisement

NEWSLETTER


   

NEW GIGS

NICK CAVE AND BAD SEEDS

24.10 TORWAR
– WARSZAWA


THE DILLINGER ESCAPE PLAN

10.08 KWADRAT
– KRAKÓW


RAY WILLSON

9.09.CK ZAMEK
– POZNAN

10.09. ZAKLETE REWIRY
– WROCŁAW


NICK CAVE AND BAD SEEDS

24.10 TORWAR
– WARSZAWA


THE DILLINGER ESCAPE PLAN

10.08 KWADRAT
– KRAKÓW


RAY WILLSON

9.09.CK ZAMEK
– POZNAN

10.09. ZAKLETE REWIRY
– WROCŁAW


PARTY/EVENTS/FESTS

 

SUPPORTS

PARTNERS


FESTIVALS PROMO


 

PROMO


 
 
 
  
Wrzesień 2017
ND PN WT SD CZ PT SB
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kalendarz szczegolowy
DEEP PURPLE PDF Drukuj Email
Deep Purple – brytyjska grupa rockowa. Grupa powstała w Hertfordshire w 1968 początkowo pod nazwą Roundabout w następującym składzie: Ritchie Blackmore, Jon Lord, Nick Simper, Ian Paice oraz Rod Evans. Wspólnie z Led Zeppelin i Black Sabbath jest uważana za pioniera hard rocka i heavy metalu, chociaż niektórzy członkowie zespołu uważają, iż ich muzyki nie da się ściśle zaszufladkować do konkretnego gatunku. Do swojej twórczości zespół często włączał pierwiastek muzyki poważnej, blues rocka, popu i rocka progresywnego. Deep Purple został odnotowany w księdze Rekordów Guinessa, jako „Najgłośniejszy zespół świata". Jak do tej pory, nakład ze sprzedaży wydawnictw muzycznych formacji sięgnął liczby 100 milionów płyt na całym świecie. Deep Purple zajął 22. miejsce w rankingu VH1's Greatest Artists of Hard Rock. Jeden z pierwszych i najbardziej wpływowych zespołów grających hard rock. W 2016 zespół został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.


Skład zespołu:

Ian Paice – perkusja, instrumenty perkusyjne
Ian Gillan – wokal prowadzący, harmonijka ustna, instrumenty perkusyjne
Roger Glover – gitara basowa
Steve Morse – gitara
Don Airey – instrumenty klawiszowe

Dyskografia:

Shades of Deep Purple (1968)
The Book of Taliesyn (1968)
Deep Purple (1969)
Deep Purple in Rock (1970)
Fireball (1971)
Machine Head (1972)
Who Do We Think We Are (1973)
Burn (1974)
Stormbringer (1974)
Come Taste the Band (1975)
Perfect Strangers (1984)
The House of Blue Light (1987)
Slaves and Masters (1990)
The Battle Rages On... (1993)
Purpendicular (1996)
Abandon (1998)
Bananas (2003)
Rapture of the Deep (2005)
Now What?! (2013)
Infinite (2017)

Tour:

05/13/17 BUCHAREST
05/14/17 SOFIA
05/16/17 ZAGREB
05/17/17 VIENNA
05/19/17 MUNICH
05/20/17 GENEVA
05/22/17 PRAGUE
05/23/17 LODZ
05/24/17 KATOWICE
05/27/17 LUXEMBOURG
05/30/17 HAMBURG
06/01/17 LILLE
06/02/17 AMSTERDAM
06/03/17 PARIS
06/06/17 COLOGNE
06/07/17 DORTMUND
06/09/17 LEIPZIG
06/10/17 FRANKFURT
06/13/17 BERLIN
06/14/17 STUTTGART



 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

PARTY/EVENTS/FESTS

 

SZUKAJ

NEW CD/LP!





 

FACEBOOK & TWITTER

   

PROMO


 
 
 
 
 
 

PROMO



PROMO