Advertisement
Advertisement

NEWSLETTER


   

NEW GIGS

NICK CAVE AND BAD SEEDS

24.10 TORWAR
– WARSZAWA


THE DILLINGER ESCAPE PLAN

10.08 KWADRAT
– KRAKÓW


RAY WILLSON

9.09.CK ZAMEK
– POZNAN

10.09. ZAKLETE REWIRY
– WROCŁAW


NICK CAVE AND BAD SEEDS

24.10 TORWAR
– WARSZAWA


THE DILLINGER ESCAPE PLAN

10.08 KWADRAT
– KRAKÓW


RAY WILLSON

9.09.CK ZAMEK
– POZNAN

10.09. ZAKLETE REWIRY
– WROCŁAW


PARTY/EVENTS/FESTS

 

SUPPORTS

PARTNERS


FESTIVALS PROMO


 

PROMO

 
  
Wrzesień 2017
ND PN WT SD CZ PT SB
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kalendarz szczegolowy
PIXIES PDF Drukuj Email

Pixies – zespół rockowy założony w Bostonie w 1986 roku. Znacznie wyprzedzali swój czas, ich wpływ jest widoczny szczególnie w ostatnich latach, kiedy to w utworach bardzo wielu zespołów indie rockowych można zauważyć inspirację muzyką tego kwartetu. Do fascynacji muzyką Pixies przyznawał się między innymi Kurt Cobain, uznając ją za najważniejszą inspirację dla twórczości Nirvany. Wśród admiratorów zespołu byli także David Bowie, PJ Harvey, U2, The Strokes oraz Radiohead, którego lider Thom Yorke powiedział, że "gdy był w szkole Pixies zmieniło jego życie". Charakterystycznymi cechami Pixies są: prosta melodia, melodyjne, popowe refreny, gitarowe zgrzyty, wrzaskliwy/zawodzący wokal Black Francisa, śpiewny Kim Deal oraz surrealistyczne, pełne niezrozumiałych metafor teksty. 6 lipca 2016 roku zespół ogłosił, że 30 września
jego szusty album "Head Carrier" zostanie wydany. 13 czerwca 2014 zespół po raz pierwszy wystąpił w Polsce na Orange Warsaw Festival.

Skład zespołu:

Black Francis – wokal
David Lovering – perkusja
Joey Santiago – gitara
Paz Lenchantin - bass

Dyskografia:

Surfer Rosa (1988)
Doolittle (1989)
Bossanova (1990)
Trompe le Monde (1991)
Indie Cindy (2014)
Head Carrier (2016)

Tour:

06,05,2017 MADISON THEATER COVINGTON, KY, US
07,05,2017 EXPRESS LIVE! AMPHITHEATER COLUMBUS, OH, US
09,05,2017 THE NATIONAL RICHMOND, VA, US
11,05,2017 DURHAM PAC DURHAM, NC, US
12,05,2017 SHAKY KNEES MUSIC FESTIVAL ATLANTA, GA, US
14,05,2017 RAMS HEAD LIVE BALTIMORE, MD, US
16,05,2017 LINCOLN THEATRE WASHINGTON, DC, US
17,05,2017 LINCOLN THEATRE WASHINGTON, DC, US
19,05,2017 HOUSE OF BLUES BOSTON, MA, US
20,05,2017 HOUSE OF BLUES BOSTON, MA, US
21,05,2017 PARADISE BOSTON, MA, US
23,05,2017 ELECTRIC FACTORY PHILADELPHIA, PA, US
24,05,2017 WEBSTER HALL NEW YORK, NY, US
25,05,2017 BROOKLYN STEEL BROOKLYN, NY, US
26,05,2017 BROOKLYN STEEL BROOKLYN, NY, US
06,07,2017 BST – HYDE PARK LONDON, UK
07,07,2017 BLUEDOT FESTIVAL JODRELL BANK, UK
09,07,2017 TRINITY COLLEGE PARK DUBLIN, IE
12,07,2017 FESTIVAL LJUBLJANA LJUBLJANA, SI
14,07,2017 POSITIVUS FESTIVAL SALACGRIVA, LV
16,07,2017 ILOSAARIROCK FESTIVAL JOENSUU, FI
19,07,2017 PALÉO FESTIVAL NYON, CH
23,07,2017 LOLLAPALOOZA PARIS PARIS, FR
25,07,2017 CAESAREA TEL AVIV, IL
26,07,2017 CAESAREA TEL AVIV, IL
28,07,2017 LOW FESTIVAL BENIDORM, ES
29,07,2017 FESTIVAL DE CARCASSONNE CARCASSONNE, FR
30,07,2017 FESTIVAL LES ESCALES SAINT-NAZAIRE, FR
01,08,2017 MONTFORTHAUS FELDKIRCH, AT
02,08,2017 FOIRE AUX VINS COLMAR, FR
03,08,2017 A SUMMER’S TALE LUHMÜHLEN, DE
04,08,2017 LOKERSE FEESTEN LOKEREN, BE
07,08,2017 KELVINGROVE PARK GLASGOW, UK
08,08,2017 KELVINGROVE PARK GLASGOW, UK
10,08,2017 WAY OUT WEST GOTHENBURG, SE
11,08,2017 OYAFESTIVALEN OSLO, NO
08,09,2017 THE OHANA FEST DANA POINT, CA, US
19,09,2017 COLLEGE STREET MUSIC HALL NEW HAVEN, CT, US
20,09,2017 JOHN M. GREENE HALL AT SMITH COLLEGE NORTHAMPTON, MA, US
22,09,2017 THE WESTBURY THEATER WESTBURY, NY, US
23,09,2017 STONE PONY SUMMERSTAGE ASBURY PARK, NJ, US
24,09,2017 THE CAPITOL THEATRE PORT CHESTER, NY, US
26,09,2017 STATE THEATRE PORTLAND, ME, US
27,09,2017 METROPOLIS MONTREAL, QC, CA
29,09,2017 MASSEY HALL TORONTO, ON, CA
30,09,2017 MASSEY HALL TORONTO, ON, CA
01,10,2017 CENTER FOR THE ARTS BUFFALO, NY, US
03,10,2017 THE AGORA THEATRE CLEVELAND, OH, US
04,10,2017 STAGE AE PITTSBURGH, PA, US
06,10,2017 THE FILLMORE DETROIT, MI, US
07,10,2017 20 MONROE LIVE GRAND RAPIDS, MI, US
08,10,2017 THE CHICAGO THEATRE CHICAGO, IL, US
10,10,2017 PALACE THEATRE ST. PAUL, MN, US
11,10,2017 PALACE THEATRE ST. PAUL, MN, US
12,10,2017 BLUESTEM AMPHITHEATER MOORHEAD, MN, US
14,10,2017 PEABODY OPERA HOUSE ST. LOUIS, MO, US
15,10,2017 THE MIDLAND KANSAS CITY, MO, US
17,10,2017 BOULDER THEATER BOULDER, CO, US
18,10,2017 FILLMORE AUDITORIUM DENVER, CO, US
20,10,2017 LOST LAKE FESTIVAL (OCT 20-22) PHOENIX, AZ, US
21,10,2017 THE CHELSEA AT THE COSMOPOLITAN LAS VEGAS, NV, US



 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

PARTY/EVENTS/FESTS

 

SZUKAJ

NEW CD/LP!





 

FACEBOOK & TWITTER

   

PROMO


 
 
 

PROMO



PROMO